5 stvari, na katere moramo biti pozorni, ko delamo kot varuška

V Sloveniji se vedno več družin odloči za občasno ali redno pomoč varuške. Starši imajo pri odločanju za najem varuške več kriterijev, ki jim pomagajo pri odločitvi, a tudi varuške bi morale imeti svoje kriterije, ko se odločajo za družino, ki ji bodo nudile pomoč.

1. Jasen dogovor glede obveznosti

Pred začetkom sodelovanja z izbrano družino, je zelo pomembno, da se natančno dogovorimo o obveznostih in dolžnostih, ki jih družina pričakuje od varuške. Nekatere družine iščejo samo občasno pomoč, druge iščejo redno varstvo. V kolikor gre za občasno varstvo, je pomembno, da čim bolj natančno določite, kdaj bi vas potrebovali (dopoldne, popoldne, večerno ali vikend varstvo), da ne pride do nesporazumov. Nekatere varuške ne nudijo le varstva otrok, ampak poskrbijo tudi za določena hišna opravila. Tako kot pri pogostosti varstva je pomembno, da se dogovorite ali starši želijo, da se posvetite le igri z otroki ali želijo, da morda pripravite kosilo, greste v trgovino, pospravite perilo itd. Ne smemo pozabiti tudi na dogovor o ustreznem plačilu za vaše delo – v kakšni višini, kdaj in na kakšen način boste prejemali plačilo za vaše delo.

2. Spoznavanje otrok in varna navezanost

Pred začetkom varstva oziroma sklenitve dogovora o sodelovanju je smiselno, da si vzamete nekaj časa in spoznate otroka in starše. Lahko se zgodi, da se po »uvajalnem« oziroma poskusnem obdobju pokaže, da se z otrokom ne ujamete. Za uspešno varstvo sta dobra povezanost ter zaupanje med varuško in otrokom ključnega pomena. Na drugi strani je potrebno vedeti, da morate biti pripravljeni na to, da se boste na otroka oziroma otroke, ki jih boste pazili, veliko bolj navezali kot pričakujete in da je lahko slovo po zaključku varstva precej čustveno.

3. Brez težkih situacij ne gre

Pri vsakem delu z otroki se je potrebno zavedati, da so otroci radovedna bitja, ki stalno raziskujejo okolico, preizkušajo svoje meje in meje ljudi okoli sebe. Pri delu varuške ni nič drugače. Vsak dan ne bo popoln in prišli bodo trenutki, ko bodo otroci imeli težek dan. Njihova energija bo včasih prekašala vašo, a tudi v takih trenutkih bo potrebno ostati zbran, profesionalen in se zavedati, da vedno delamo za otrokovo dobro. 

4. Pogovor

Eden izmed bolj pomembnih dejavnikov pri delu varuške je pogovor. S starši je potrebno komunicirati redno in seveda spoštljivo. Vsak starš bo vesel povratne informacije, kako ste z otrokom preživeli dan, če so bile kakšne posebnosti, kako se je počutil… Smiselno je tudi, da se z njimi pogovorite o svojih morebitnih skrbeh ali dilemah. Kadar o določenih stvareh, ki se tičejo vašega dela z otrokom, niste prepričani, se o tem vedno posvetujte s starši.Eden izmed bolj pomembnih dejavnikov pri delu varuške je pogovor. S starši je potrebno komunicirati redno in seveda spoštljivo. Vsak starš bo vesel povratne informacije, kako ste z otrokom preživeli dan, če so bile kakšne posebnosti, kako se je počutil… Smiselno je tudi, da se z njimi pogovorite o svojih morebitnih skrbeh ali dilemah. Kadar o določenih stvareh, ki se tičejo vašega dela z otrokom, niste prepričani, se o tem vedno posvetujte s starši.

5. Fleksibilnost

Ena izmed ključnih lastnosti, ki jih družine iščejo pri varuškah (poleg zanesljivosti in znanja iz strokovnih področij), je fleksibilnost. Ko govorimo o fleksibilnosti v časovnem pomenu, gre za to, da lahko nastopijo izredne situacije, ko vas bodo starši prosili za dodatno varstvo izven dogovorjenih okvirjev. V kolikor vam druge obveznosti to dopuščajo, bodo starši zagotovo veseli in hvaležni, da jim boste priskočili na pomoč. V nasprotnem primeru pa se seveda že pred začetkom sodelovanja popolnoma časovno opredelite in definirajte čas, ko ste na voljo za varstvo. 

Poleg časovne fleksibilnosti pa je pomembna tudi iznajdljivost in prilagodljivost v nepredvidljivih situacijah. Lahko, da si boste na dan varstva popolnoma začrtali potek dneva ter dejavnosti, ki jih boste izvedli, a vam bo neka malenkost prekrižala načrte in takrat morate biti pripravljeni na plan B.

Shopping Cart